LOGOS Učiteljica

SAVJETOVALIŠTE-[PITANJE] Što napraviti kada dijete lako gubi koncentraciju?

[PITANJE] Što napraviti kada dijete lako gubi koncentraciju i kada ne može dovoljno dugo zadržati pažnju na gradivu već neprestano gleda okolo, ustaje se ili priča o nečemu što nije vezano za ono što uči?

[ODGOVOR] Poštovani, zahvaljujem na upitu. Problem u održavanju koncentracije je vrlo čest kod učenika, ali nije nerješiv. Razumljivo je da se ponekad ne možemo koncentrirati i da nam pažnju odvlače druge stvari, ali i to je nešto na čemu se može i treba raditi. Za početak potrebno je pronaći odgovarajuće mjesto za učenje i urediti ga. Mjesto za učenje može biti u djetetovoj sobi ili u nekoj drugoj prostoriji, ovisno koje okruženje dijete smatra prikladnijim.

 

Dakle, pripremamo si prostor kako bi nam sve bilo nadohvat ruke i kako bi kada krenemo učiti vrijeme uložili u učenje, a ne u traženje šestara na dnu torbe u ormaru. Jednako bitno kao imati pripremljen pribor je ukloniti nepotrebne predmete s radnog mjesta kako bismo izbjegli odvlačenje pažnje. U ovo također ulaze i mobitel i televizor. Treba ugasiti tonove, odnosno utišati zvuk kako bismo buku i ometanje zvukova iz okoline sveli na minimum. Pozadinska buka ili glazba za neke učenike ne predstavljaju problem pa tako neki mogu učiti ukoliko je televizor upaljen u pozadini ili si puste glazbu za bolju koncentraciju. Ovi tipovi učenika su naučeni na održavanje koncentracije i u njihovom slučaju to ne predstavlja prijetnju. Učenici koji lako gube koncentraciju trebali isključiti oko sebe sve što ih može omesti. Dobro je i nakon određenog vremena uzeti pauzu kako bismo nakratko predahnuli te se ponovno mogli vratiti učenju.

Za razvijanje koncentracije koriste nam koncentracijske vježbe koje nas s vremenom izvježbaju za održavanje iste. Mogu se provoditi kada god imate vremena jer su zanimljive, poput igara, te prije učenja ili u pauzi. Primjer nekih od koncentracijskih vježbi su pisanje lijevom rukom, nabrajanje gradova sa zadanim početnim slovom, osmosmjerke, izbaci uljeza i slično.